top of page

Patarimai, kaip išsirinkti patogius riedučius

Sparčiai populiarėjant aktyvaus laisvalaikio idėjai parkus netrukus užplūs ne tik bėgikai, bet ir riedutininkai. Tačiau norintys pradėti važinėti riedučiais susiduria su daugybe pasirinkimų ir galvosūkių. Dažnai pradedančiajam kylantys klausimai: kokio tipo riedučius rintis, kokio dydžio turėtų būti ratukai, kokie turi būti guoliukai, ašis ar pats batas.

Pirmąją riedučių porą perkantis žmogus gali ieškoti pigiausios riedučių poros, tačiau specialistai pataria į pirmąją porą investuoti ne mažiau kaip 100–150 eurų.Juk laisvalaikiu norite džiaugtis, o ne jį keikti, tiesa?

„Pirmiausia, perkantys riedučius turi atsakyti į klausimą, kam juos naudos. Su vaikiškais riedučiai problemų mažiausia, tačiau suaugusieji turi pagalvoti, kokio tipo riedučius pasirinkti. Norintiems tiesiog pasivažinėti parke tinkamiausi „Fitness" tipo riedučiai. Jų batelis pakankamai minkštas ir patogus, manevringumas vidutinis, tačiau puikiai išlaiko važiavimo kryptį bei juose yra stabdis. 90 proc. parkuose važinėjančių žmonių turi būtent tokio tipo riedučius. „Freeskate" tipo riedučiai pasižymi kietu plastikiniu, nuo smūgių apsaugančiu bato korpusu ir manevringumu – jie skirti agresyvesniam riedėjimui gatvėse, tinka žaisti „Hokiui" ar atlikti triukus. Tokio tipo riedučiai neturi stabdžių ant kulno. Būna, kad žmonės ateina kažkur nusipirkę tokio tipo riedučius ir prašo uždėti stabdį. Tuomet suvokiame, kad žmonės arba pirko nepagalvoję, negavę tinkamos konsultacijos arba pardavėjai juos apgavo", - pastebi šios sporto šakos entuziastas, bendrovės „Terrasport" vadybininkas Piotras Komaras.

Perkant „Fitness" tipo riedučius svarbu atkreipti dėmesį į keturias pagrindines riedučio sudedamąsias dalis: batelį, važiuoklę, ratukus ir guolius.

„Batas turi būti iš geros medžiagos, turėtų būti ventiliacija, kad koja neprakaituotų, nesiveistų bakterijos, nesukeltų nmalonaus kvapo ar alergijos. Batas turi būti toks, kad susiveržus dirželius koja būtų stabili ir visiškai nejudėtų. Netinkamas batas važiuojant gali trinti koją, liaudiškai kalbant, ji gali „išklišti". Matuodamiesi atkreipkite dėmesį, kaip bate jaučiasi pėda, ar nemaudžia pėdos kauliuko ar šokikaulio, ar pakankamas bato plotis. Didelis privalumas, jei batas yra termoformuojamas, tuomet batą prie kojos anatomijos galima pritaikyti greičiau ir tiksliau", - pataria ekspertas.

Ne mažiau svarbus elementas – važiuoklė. Ji gali būti pagaminta iš kompozito, dviejų aliuminio plokščių, vientiso aliuminio lydinio, lengvesnė iš magnio ar anglies pluošto. Lengvo svorio riedutininkui ar vaikui tinkama kompozitinė arba iš dviejų atskirų aliuminio detalių pagaminta važiuoklė. Vidutinio svorio arba aktyviau važinėjantis riedutininkas turėtų rinktis vientiso metalo lydinio važiuoklę. Ekspertų teigimu, tokia važiuoklė geresnė, mat ji standesnė, duoda gerą atsispyrimą. Kiti sprendimai – skirti profesionalams arba patyrusiems riedutininkams.

„Paprastas fizikos dėsnis – kuo didesnis ratas, tuo geriau ir greičiau jis rieda. Asortimentas platus – nuo 80 iki 125 mm. Tačiau pradedančiajam nesiūlyčiau pirkti didelių ratukų – 84 - 90 milimetrų skersmens ratukų visiškai pakanka. Ratukai taip pat skirstomi ir pagal kietumą – yra ir kietesnių, ir minkštesnių. Minkštesni rieda maloniau, tačiau lėčiau, taip pat greičiau dyla. Pavyzdžiui, vaikiškuose riedučiuose paprastai montuojami 78A kietumo poliuretano ratukai, nes vaikų svoris nedidelis. Pradedantiesiems suaugusiems siūlyčiau 82 – 84A kietumo ratukus – jie vieni pigiausių, bet kartu ir universaliausi. Be to, siūlyčiau pamiršti plastmasinius, kaučiukinius ar guminius ratukus – jie visiškai nekokybiški. Jau daugybę metų į vidutinės ir geros kokybės riedučius montuojami poliuretaniniai ratukai", - sako parduotuvės ekspertas.

Taip pat reikėtų atsižvelgti ir į guoliukų riedėjimo tikslumą. Jis matuojamas pagal įvairius standartus: ABEC, ILQ, JIS, DIN. Lietuvoje populiariausi ABEC ir ILQ standartai. Kuo aukštesnis skaičius šalia jų parašytas, tuo jie tiksliau rieda.

Specialistai pataria, kad pradedantiesiems verta rinktis ABEC 7 arba ILQ 7 guolius turinčius riedučius. Tai metaliniai guoliai, todėl skirtingai nei greitam važiavimui skirti keraminiai, yra ištvermingi, nusidėvėjimui atsparūs guoliai, kurių kainos ir kokybės santykis palankiausias pradedančiajam. Be to, guoliai būna ardomi ir neardomi. Pastarųjų neįmanoma išvalyti, sutepti.

Archyvas
bottom of page